Home > Uncategorized > Interactie vs. emancipate in visuele media

Interactie vs. emancipate in visuele media

Beste Yael en Yafit,

Ik had het kunnen weten. Het presenteren van de zwembadfeestfoto´s kan niet doorgaan zoals ik het graag gewild had. Het Van Gogh is een plek voor visuele kunst, het moet in 2D. Dat hadden ze me eigenlijk ook opgedragen.

Zo graag had ik bezoekers uitgedaagd om te interacteren met de moderne vrouw. Om haar beter te leren kennen en om erachter te komen hoe geëmancipeerd zij is. Op zijn minst kan ik de beschrijving van mijn idee met jullie delen.

“In het diepe”

De emancipatie van de moderne vrouw is nauw verbonden met haar schoonheid, of ze nu wil of niet. Met een krachtig beeldenoffensief schrijft de media voor hoe een moderne vrouw eruit hoort te zien. Al dan niet bewust luisteren vrouwen naar deze voorschriften, zoals documentairemaakster Sunny Bergman vastlegt in “Beperkt Houdbaar”. En dat terwijl de uitgebeelde vrouwen zelf niet eens aan het woord worden gelaten. Bovendien zijn zij geen afspiegeling van de werkelijkheid, maar het product van plastische chirurgie en beeldbewerking.

‘In het diepe’ is een installatie die je uitdaagt om verder te kijken dan de oppervlakkige schoonheid. Op het eerste gezicht zie je een zwembad met halfnaakte dames. Maar als je beter kijkt, zie je dat dit geen fotosoepmodellen zijn, maar échte vrouwen. En ze hebben ook nog eens een mening over emancipatie. Maar om achter die mening te komen, zul je zelf het diepe in moeten. Een handdoek nodigt uit om de handen uit de mouwen te steken. Het eerste kunstwerk in het Van Gogh Museum dat je aan mag en zelfs moet raken!

Zo zou het er ongeveer uitzien

Volgens mij heeft niet-interactieve beeldende media (fotografie, schilderijen, etc.) zo zijn beperkingen. Het heeft de neiging mooi te willen zijn. En wat is er nu mooier dan een vrouw?

Daarnaast is het moeilijker om via deze media een verhaal te vertellen, laat staan om ze interactief te maken. De kijker wordt minder uitgedaagd om te onderzoeken wat er in het leven van de afgebeelde vrouw gebeurt en wat haar meningen zijn.

Ik ga dus op zoek naar een andere manier om het diepe in te gaan met de vrouwen die we op het zwembadfeest hebben gefotografeerd. Vrijdagavond 20.15 wordt duidelijk in hoeverre dat gelukt is. Hopelijk tot dan!

Groet uit Brazilië,
Niels

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: